// Εταιρικό Προφίλ
// Υπηρεσίες
// Εγκαταστάσεις
// Νέα
// Ελαστικά
// Ζάντες
// Νέες Αφίξεις
// Μεταχειρισμένα
// Photo Gallery
// 2011-11-18
"Πράσινα" ελαστικά από το 2012

Από τον Νοέμβριο του 2012 όλα τα νέα ελαστικά αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα κατατάσσονται σε κατηγορίες που θα αφορούν την οικονομία καυσίμου, την πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο που εκπέμπουν στο περιβάλλον. Τα σχετικά στοιχεία θα αναγράφονται πάνω στα λάστιχα.

Όπως στην ευρωπαϊκή προδιαγραφή σχετικά με την ενεργειακή κλάση των ηλεκτρικών συσκευών, έτσι και στα ελαστικά θα υπάρχουν κατηγορίες που θα τα κατατάσσουν από την ανώτερη “πράσινη Α κατηγορία” έως την κατώτερη “κόκκινη G κατηγορία”. Στα ελαστικά, εκτός από την ένδειξη σχετικά με την οικονομία στα καύσιμα, θα αναγράφονται πληροφορίες για τις επιδόσεις τους υπό βροχήν και τον θόρυβο κύλισης σε ντεσιμπέλ.

Από την 1η Νοεμβρίου 2012, οι προμηθευτές ελαστικών για επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά και βαρέα οχήματα (ελαστικά C1,C2 και C3) θα πρέπει να παρέχουν τις εν λόγω πληροφορίες προς τους καταναλωτές σε κάθε διαφημιστικό υλικό, του Διαδικτύου περιλαμβανομένου. Θα εξαιρούνται τα αναγομωμένα ελαστικά, τα επαγγελματικά εκτός δρόμου ελαστικά και τα ελαστικά αγώνων.

Για να προωθηθούν τα ιδιαίτερα αθόρυβα ελαστικά το Κοινοβούλιο διαπραγματεύτηκε τον επανασχεδιασμό του πικτογράμματος θορύβου. Το ύψος του θορύβου κύλισης στο περιβάλλον θα υποδεικνύεται με μία ανερχόμενη κλίμακα μαύρων “κυμάτων”. Τα αθόρυβα ελαστικά (που θα παράγουν θόρυβο χαμηλότερο από 68 ντεσιμπέλ) θα επισημαίνονται από ένα μαύρο και δύο λευκά “κύματα” δίπλα από την ένδειξη των ντεσιμπέλ.

“Το νέο σύστημα επισήμανσης είναι ένα μέτρο που θα προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στο περιβάλλον και τους καταναλωτές” τόνισε ο βέλγος εισηγητής επί του θέματος Ίβο Μπελέτ, προσθέτοντας ότι το κόστος για τους κατασκευαστές θα είναι ελάχιστο.