Οδήγηση στην βροχή

  • ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ: Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Η σωστή πίεση του αέρα των ελαστικών αναγράφεται στο βιβλίο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας, εσωτερικά στην πόρτα και στην τάπα της βενζίνης. Επίσης, ελέγξτε το βάθος και την κατάσταση του πέλματος του ελαστικού.
  • ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Ο ασφαλέστερος τρόπος αποφυγής γλιστρήματος του αυτοκινήτου είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Έτσι, το ελαστικό έχει μεγαλύτερη και καλύτερη επαφή με το δρόμο με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερα επίπεδα πρόσφυσης.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΓΛΙΣΤΡΗΜΑ: Σε περίπτωση που το όχημα αρχίσει να γλιστρά, μην πατάτε απότομα τα φρένα. Επίσης, σε περίπτωση που το όχημα διαθέτει ABS, μην πατάτε και αφήνετε τα φρένα εναλλάξ. Η σωστή αντίδραση κατά την κατάσταση ολίσθησης είναι να πατήσετε με σταθερή, ήπια δύναμη το φρένο και να στρίψετε το τιμόνι προς την φορά που γλιστρά το αυτοκίνητο.
  • ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΙΚΑΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: Η απόσταση που απαιτείται για φρενάρισμα στο βρεγμένο είναι τριπλάσια από αυτήν που απαιτείται στο στεγνό δρόμο οπότε καλό θα είναι να αφήνετε τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Ακόμη σημαντικό είναι αφού εισέλθετε στο αυτοκίνητο να σκουπίσετε τις σόλες των παπουτσιών σας για αποφυγή γλιστρήματος επάνω στα πεντάλ.
  • ΟΔΗΓΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • ΥΔΡΟΛΙΣΘΗΣΗ: Για να αποφεύγετε καταστάσεις υδρολίσθησης πρέπει να έχετε πάντα σωστά φουσκωμένα τα ελαστικά του αυτοκινήτου και να έχετε ελέγξει το πέλμα του ελαστικού.Ελαττώστε ταχύτητα όταν βρέξει και αποφύγετε τις μεγάλες λίμνες με νερό που μπορεί να σχηματιστούν στον δρόμο.Επίσης, προσπαθήστε να οδηγείτε στο αποτύπωμα των αυτοκινήτων που βρίσκονται μπροστά σας. Αν βρεθείτε σε κατάσταση υδρολίσθησης, μην «κοκαλώσετε» σε καμία περίπτωση τα φρένα και μη στρίψετε απότομα το τιμόνι αλλά αφήστε σιγά σιγά το πόδι σας από το γκάζι μέχρι να αποκτήσετε πάλι αίσθηση του δρόμου. Αν χρειαστεί να φρενάρετε, κάντε το με απαλές κινήσεις.
  • ΑΝ Η ΒΡΟΧΗ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ! Αν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη ώστε να μην μπορείτε να δείτε τα όρια του δρόμου ή τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, καλό θα είναι να ακινητοποιήσετε το όχημά σας σε ασφαλές σημείο έχοντας τα φώτα πορείας και τα προειδοποιητικά φώτα αναμμένα.